ıhı
  22 Temmuz 2024

Değerli Araştırmacılar,

Avrupa Birliği ve Avrupa İlaç Endüstrisi arasındaki bir kamu-özel sektör ortaklığı olan Yenilikçi İlaçlar Girişimi (IMI) tarafından desteklenen imSAVAR Projesi (Immune safety avatar: nonclinical mimicking of the immune system effects of immunomodulatory therapies) hücre tedavilerinin güvenlik ve etkinlik açısından test edilebileceği bir çip üstü kanser modelinin geliştirilmesi amaçlamaktadır.

Uzun yıllar boyunca, ilaç adayları hayvanlar üzerinde test edilmiş, ancak son yıllarda bilim insanları daha sıklıkla in vitro modeller üzerinde bu deneyleri gerçekleştirmeyi tercih etmektedirler. Kansere yönelik hücre tedavilerinde, özellikle meme kanseri gibi beklenmeyen yan etkiler nedeniyle tedavi süreçlerinde zorluklar barındıran hastalıklarda, tedavinin etkilerini yansıtan test modellerinin geliştirilmesi önem arz etmektedir. 

imSAVAR Projesi kapsamında geliştirilen model insan vücudunun tedaviye nasıl bir yanıt verebileceğine dair daha gerçekçi sonuçlar vermektedir. Proje kapsamında endotel hücreler ve farklı hücre tipleri ile karışık yapıda bir hücre mikroçevresi oluşturulmuştur. Bu model sayesinde sadece hedeflenen tümörün tedaviye nasıl yanıt vereceği değil, vücudun bir bütün olarak tedaviye nasıl yanıt vereceği değerlendirilebilmektedir. Ayrıca geliştirilen modelin 8 gün boyunca ortaya çıkan değişiklerin izlenmesine imkan vermesi de yöntemin üstünlükleri arasında yer almaktadır. Yapılacak olan çalışmalarla tümör mikroçevresinin daha karmaşık hale getirilmesi ve farklı modellerle entegre edilerek, kişiye özel yanıtların alınacağı modellerin geliştirilmesi hedeflenmektedir. 

Projenin kapsamı, proje ortakları ve proje kapsamında bugüne kadar elde edilen önemli sonuçlar gibi bilgilere IHI sayfası üzerinden erişebilirsiniz. Ayrıca projenin CORDIS sayfasını da ziyaret edebilirsiniz.